Stockholm, turisternas mardröm!

Stockholm är en vacker stad. Nordens Venedig och rent och fint. Bra kommunikationer och massor med museum.


Svenskarna är ju kända för att vara trevliga och gästvänliga. Stockholmarna kan te sig lite dryga mot landsortsfolk, men är ofta övertrevliga när det gäller utländska turister.

Det är dock några saker som förbryllar mig. Vi Stockholmare är ju i regel relativt duktiga på engelska. Hur kommer det sig då att vi är så dåliga på engelsk information? Skyltar på stan är ju på svenska. På Centralstationen så är det enbart knapphändig information på engelska. Utrop sker på svenska och på pendelstågssidan är det enbart svenska som gäller. Tillfällig information om störningar i trafiken är enbart på svenska, både i högtalarna och på avgångstavlorna. När de stängde av från Rådhuset-kungsträdgården på blå linjen i somras så fanns det bara hänvisning och direktionsanvisningar på svenska om ersättningsbussar. Och detta var under hela turistsäsongen. (?) Vi är inte alltid så turistvänliga verkar det som!

Sedan kommer vi till restaurangerna. Hmmm. Det finns restauranger i överflöd i Stockholm. Du kan äta allt från ryskt till amerikanskt. Vi Stockholmare är så otroligt heta på att äta mat från spännande kulturer, och det är bara trevligt att utbudet är så brett. Men.... vart finns den svenska husmanskosten? Turister som besöker ett land vill ju gärna pröva matkulturen som tillhör det landet. Det finns restauranger i Stockholm som har svensk mat, men ofta är den maten även den inspirerad från andra matkulturer. (Cross-over-food) Den renodlade svenska husmanskosten finns på några få ställen och ibland, om man har tur, som dagens på någon lunchrestaurang. De få restauranger som har husmanskost är kända, dyra och fullbokade. Inte så roligt om man är turist och hungrig!
En annan sak om Stockholms restauranger är att köken stänger så tidigt. Våra normala middagstider är inte de normala tiderna för många turister. Turister från t ex sydeuropa äter sin middag när våra restauranger stänger köken. Det är ju i princip bara några trendiga, svindyra och återigen fullbokade restauranger som har köken öppna sent. Om man inte går till kebaben, korvmojjen eller hamburgerhaken. Snabbmat ses inte som middag i turisters ögon!

Till slut så nämner jag shoppingen. Vi har shopping överallt. Precis överallt! Shoppingcentrum i överflöd med samma butikssortiment vart du än åker. Det är ju bra att inte behöva åka till andra sidan stan om man vill ha något. Men.... även om vi är duktiga på att ge ett stort shoppingutbud så är klockan emot oss. Våra butiker stänger alldeles för tidigt. Vissa köpcentrum, Åhlens City och souvenirbutikerna i Gamla stan stänger lite senare. Det kunde faktiskt vara dags att uppdatera vårat 24/7 samhälle som vi tror att vi lever i, för det är inte verkligt. Det är inte bara turisterna som efterfrågar längre öppettider. Det hade passat svenssons bra också. Vi är ju stressade hela tiden, speciellt vi Stockholmare. Vi slutar jobben kl 17 och affärerna stänger kl 19. Är det så konstigt att vi är stressade?

Vänta nu, jag glömde taxi. Det myllrar av taxibilar i stan. Vi har de stora bolagen men också de mindre sk friåkarna. Har NI någon aning om hur många turister som blir blåsta på taxitarifferna? 700 kr från Värthamnen till Kungsholmen! Nej det är inte ok. Hörde om en dam som hade gjort samma resa men fått betala 3000 kr! Ja ni läste rätt, tre tusen kronor. Resan borde kosta MAX 200 kronor. Polisen och ARN (Allmänna Reklamationsnämden) vet redan om problemet. Men turisterna har inte ens usning om detta. Varför inte sätta upp skyltar på engelska och svenska om rekommenderade ca priser för olika avstånd vid taxiskyltarna? Det hade kanske gynnat Stockholm som resmål, vi hade nog sluppit en del rykten om att vara en dyr stad och det hade kanske gynnat taxinäringen en aning.

Är det någon mer än jag som har funderingar av detta slag? Välkommen att kommentera! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0